Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BioNTech: Омикрон няма да причини тежко заболяване при ваксинираните

Угур Шахин, изпълнителен директор и съосновател на BioNtech
Снимка: Ройтерс

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин заяви във вторник, че има малък шанс новорегистрираният вариант на коронавирус Омикрон да причини тежко Covid заболяване при ваксинираните хора.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл", публикувано във вторник, д-р Шахин настоя, че "планът остава същият: ускорете прилагането на трета усилваща ваксинационна доза". Същевременно той призовава хората "да не откачат".

Въпреки това Угур Шахин отбеляза, че новата мутация може да предизвика повече инфекции сред вече ваксинираните.

"Нашето убеждение, че ваксините действат срещу варианта Омикрон, се корени в науката: ако вирусът постигне имунно бягство, той го постига срещу антитела, но има второ ниво на имунен отговор, което предпазва от тежко заболяване – Т-клетките“, каза той в интервюто си за "Уолстрийт джърнъл".

По-рано във вторник главният изпълнителен директор на компанията Moderna Стефан Бансел хвърли в нов смут световните капиталови пазари, като заяви, че очаква вече разработените ваксини срещу Covid-19 да бъдат по-малко ефективни в отговора на варианта на коронавируса Омикрон в сравнение с начина, по който те са ефективни спрямо Делта варианта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна