Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия може да задели още 2 млрд. евро за ограничаване на енергийните цени през 2022 г.

Марио Драги, премиер на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия обмисля да увеличи с около 2 милиарда евро средствата, заделени за ограничаване на енергийните цени през следващата година, като използва планираните по-рано ресурси за намаляване на данъците върху доходите и бизнеса, заявиха пред Ройтерс три правителствени източника.

С покачването на международните цени на енергията правителството на Марио Драги вече е похарчило повече от 4 милиарда евро тази година, за да се опита да ограничи сметките за комунални услуги, като компенсира компаниите, които се съгласяват да ограничат тарифите си.

Драги задели още 2 милиарда евро за следващата година в бюджета за 2022 г., одобрен от кабинета през октомври, но натискът върху енергийните разходи, който продължава да стимулира инфлацията на потребителските цени, италианското правителство сега обмисля удвояване на тази сума.

Парите могат да бъдат намерени, защото правителството ще използва по-малко от 8-те милиарда евро, предвидени в бюджета, за да намали данъците върху доходите и бизнеса, заявиха неназованите източници на Ройтерс.

Италианският кабинет вероятно ще обсъди въпроса този петък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна