Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" увеличи износа на газ през януари - ноември с 6,6%, а за България - с близо 44%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Газпром" е увеличил добива на природен газ през първите 11 месеца на 2021 г. с 14,7% спрямо година по-рано, като през същия период е повишил и износа за Европа и Азия с 6,6 на сто, показва анализ на S&P Global Platts въз основна на последните данни на руския газов гигант, предоставени на 1-ви декември.

Най-солиден ръст при износа на природен газ за Европа за периода януари - ноември е бил в посока Румъния (скок с 221,8%), Сърбия (с 85,8%) и Словения (с 53,9%).

Доставките на "Газпром" за България пък са нараснали през същия период период с 43,8% спрямо първите 11 месеца на 2020 г., а в посока Турция - с 83,7 на сто.

Продажбите на руски газ за Германия пък са нараснали през януари - ноември с 16,8% спрямо година по-рано, което обаче представлява забавяне спрямо повишения с 23,4% износ от страна на "Газпром"  през първите десет месеца на годината.

"Страните, за които "Газпром" вече е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2020 г. – Германия, Турция, Италия, България, Румъния и Сърбия – се присъединиха, следвайки резултатите от втората половина на ноември, към Гърция, Словения, Швейцария, Северна Македония и Босна и Херцеговина“, посочи руският газов гигант.

Продажбите на компанията - които включват газ, доставян по тръбопровод и от собствен капацитет в европейските газови складове - в Европа и Турция, са били общо 175 милиарда кубически метра през миналата година, тъй като тогава търсенето беше засегнато от пандемията от Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна