Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фейсбук разкри китайска мрежа с над 500 акаунта зад фалшив експерт

Снимка: БНР, архив

Собственикът на Фейсбук – „Мета платформс“, съобщи, че са изтрити над 500 акаунта в социалната мрежа, свързани с мрежа за дезинформация, която основно е била базирана в Китай, предаде Би Би Си.

Тези акаунти са ретранслирали твърденията на измислен швейцарски биолог с името Уилсън Едуардс, според когото САЩ се намесват в усилията за откриването на произхода на Covid-19.

Швейцарското посолство заяви, че е малко вероятно такова лице да съществува.

„Мета“ посочи, че кампанията в социалната медия, насочена към говореща английски аудитория в САЩ, Великобритания, и говорещи китайски в Тайван, Хонконг и Тибет, „като цяло е била неуспешна“.

През юли акаунт, твърдящ, че представя швейцарския биолог Уилсън Едуардс, обяви във Фейсбук и Туитър, че САЩ оказват натиск над учени от Световната здравна организация (СЗО), които проучват произхода на коронавирус, за да се хвърли вината за Covid-19 върху Китай.

Редица държавни медии в Китай публикуваха твърденията от профила на Уилсън Едуардс.

През август посолството на Швейцария съобщи, че е малко вероятно такова лице да съществува и отбеляза, че профилът във Фейсбук е открит две седмици преди този първи пост, а и има само трима приятели.

„Не е регистриран швейцарски гражданин с името Уилсън Едуардс и няма научни статии, подписани с това име“, посочи дипломатическата мисия.

В доклада си за ноември „Мета платформ“ посочва, че разследването на проблема открило „връзки с Китай, включително служители на компанията Sichuan Silence Information Technology, и лица, свързвани с китайски държавни инфраструктурни компании, базирани в различни части на света“.

Сайтът на Sichuan Silence Information Technology описва фирмата, като компания за мрежова и информационна сигурност, осигуряваща подкрепа на китайското министерство за обществена сигурност и CNCERT – ключов екип, координиращ операциите за бърз отговор на Китай в киберсигурността.

Фейсбук е изтрил 524 акаунта в мрежата, 20 страници и 4 групи, както и 86 акаунта в Инстаграм след преглед на съобщенията, фокусирани около твърденията на измисления швейцарски биолог.

Оригиналният пост на биолога първоначално бил споделен от акаунти във Фейсбук на измислени лица, а по-късно бил поет от автентични потребители, повечето от които били служители на китайски държавни инфраструктурни компании в над 20 страни, посочва „Мета“.

Компанията добавя, че операцията е използвала VPN (Virtual Personal Network) връзка за скриване на своя произход и за придаване на Едуард по-завършен профил. Освен това изглежда снимката на профила изглежда е създадена с изкуствен интелект.

Разследването на произхода на Covid-19 стана източник на напрежение между САЩ, Китай и други страни. Този произход продължава да е неясен почти две години след първия случай, отбелязва БТА.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"