Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилни доставки на руски природен газа за Германия през тръбопровода "Ямал-Европа"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставките на руски природен газ за Германия през газопровода "Ямал-Европа" са стабилни през последните 24 часа, показват данни на германския мрежов оператор Gascade в четвъртък.

Газовите потоци през тръбопровода в Германия в пункта Mallnow на полската граница бяха с почасов обем от над 10 000 000 киловатчаса (kWh) в четвъртък сутринта, в съответствие с обемите от сряда и малко по-ниски от обеми за над 11 000 000 kWh във вторник.

Газопроводът е един от основните маршрути за износ на руски газ за Европа, напомня Ройтерс.

На месечен търг през ноември руският производител на газ "Газпром" не беше резервирал входен капацитет за декември в пункта Mallnow, но през последните два дена е резервирал 324 гигаватчаса/ден на търгове "Ден напред".

В четвъртък засечените обеми на измервателния пункт Velke Kapusany на границата между Словакия и Украйна, друг основен маршрут на руския газ за Европа, пък бяха за 956 994,5 мегаватчаса (MWh) или 87,98 милиона кубични метра, което обаче е под нивото от приблизително един милион MWh, регистрирано през последните три седмици.

Ден по-рано "Газпром" отчете, че през първите 11 месеца на 2021 г. е увеличил износа на природен газ за Европа спрямо годината по-рано, като доставките за България са скочили с 43,8%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени