Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира продължава да поевтинява след назначаването на нов финансов министър

Снимка: Ройтерс

Турската лира се понижи с над 1% спрямо долара в началото на днешната търговия, след като президентът на страната Реджеп Ердоган назначи снощи Нуредин Небати за финансов министър (бивш заместник-финансов министър). В същото време вниманието на участниците на турските финансови пазари е фокусирано и върху разговорите на централната банка на страната с инвеститори, които ще се проведат в четвъртък.

Нуредин Небати беше назначен след оставката на Лутфи Елван, последният висш турски служител в правителството, който се придържаше към стандартната (общоприетата) политика.

През сутрешната днешна търговия турската валута поевтинява с над 1% към 13,50 лири за един щатски долара. От началото на годината насам турската валута се обезцени с над 50 на сто заради твърдо отстояваната позиция на на Ердоган за понижаване на лихвите въпреки девалвацията на местната валута и растящата инфлация.

В сряда Турската централна банка проведен интервенция на валутния пазар, при която лирата поскъпна само за кратко към 12,45 нивото, след като по-рано през деня се обезцени до ново рекордно дъно от близо 14 лири за долара (около 13,91).

Очаква се днес управителят на централната банка Сахап Кавчиоглу да проведе разговор с местни и чуждестранни инвеститори, като вниманието на инвеститорите логично е бъде насочено към агресивното намаляване на основния лихвен процент на банката с 400 базисни пункта от септември насам и перспективата за по-нататъшно понижаване този месец, въпреки че годишната инфлация в Турция достигна близо 20%.


Графика турска лира/ щатски долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна