Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай се обяви против политизирането на спорта

Шуай Пън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай обяви, че "категорично се противопоставя на политизирането на спорта", след като вчера Женската тенис асоциация (WTA) взе решение да спре всичките си турнири в страната заради казуса с тенисистка Шуай Пън.

Бившата номер 1 в света на двойки и шампионка от "Ролан Гарос" и Уимбълдън бе в неизвестност близо месец, след като в началото на ноември обвини в сексуално посегателство бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. След като WTA заплаши, че ще изтегли турнирите си от Китай през последните десетина дни в китайски медии бяха публикувани снимки и клипове с Пън, а след това тя проведе и разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Президентът на WTA Стив Саймън се съмнява в достоверността на доказателствата за състоянието на Пън и в крайна сметка изпълни заплахата си.

"Категорично се противопоставя на политизирането на спорта", заяви днес в отговор говорителят на външното министерство на Китай Уан Уънбин. В същото време Китайската тенис асоциация изрази "възмущение и категорична съпротива" срещу действията на WTA.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени