Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ръст на световните цени на храните през ноември до нов 10-годишен връх

3
Организация по прехраната и земеделието към ООН
Снимка: fao.org

Световните цени на храните се покачиха през ноември за четвърти пореден месец, достигайки нов 10-годишен връх в резултат на увеличени цени на пшеницата и на млечните продукти заради тяхно засилено търсене, съобщи в четвъртък агенцията по храните на ООН при представяне на редовния си ежемесечен доклад.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна през ноември с 1,2% спрямо октомври до 134,4 пункта и вече е с 27,3% над неговото ниво година по-рано (спрямо ноември 2020 г.).

Това представлява най-високо ниво на ценовия индекс на храните от юли 2011 г. насам.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури нарасна през ноември с 3,1% спрямо предходния месец и беше с 23,2% по-висок от нивото си отпреди година, като цените на пшеницата достигнаха най-високи стойности от май 2011 г. насам.

FAO посочи, че по-високите цени на пшеницата са подкрепени от опасенията за непредвидени валежи в Австралия и несигурността относно потенциалните промени в експортните мерки от страна на Русия.

Ценови индекс на храните на FAO

Индексът на цените на млечните продукти пък отбеляза най-голямо месечно увеличение, нараствайки с 3,4% спрямо октомври, като "се запази силното глобално търсене на внос за масло и мляко а прах, с оглед на факта, че купувачите се стремяха да осигурят доставки в очакване на затягане на пазарното предлагане", посочи FAO.

Индексът на цените на захарта се увеличи с 1,4% спрямо месец по-рано, и с близо 40% спрямо ноември 2020г. Увеличението се дължеше главно на по-високите цени на етанола, въпреки че големите доставки от Индия и положителната перспектива за износа на захар от Тайланд ограничиха възходящия ценови натиск върху котировките.

Индексът на цените на растителното масло пък се понижиха слабо през ноември с 0,3% спрямо рекордния октомврийски ценови връх, отразяващи по-ниските цени за соево и рапично масло, както и по-ниски цени на суровия петрол. Международните цени на палмово масло пък останаха стабилни.

Индексът на цените на месото на FAO също се понижи през ноември, намалявайки с 0,9% спрямо октомври под влиянието на намалените покупки на свинско месо от Китай, което доведе до по-ниски международни котировки, докато цените на овчето месо също паднаха рязко поради увеличените доставки за износ от Австралия. Цените на говеждото и птичето месо бяха до голяма степен стабилни прямо октомври.

Ценови индекси на отделните категории храни

Относно производството на зърнени култури, FAO посочва, че световно производство на зърнени култури през 2021 г. ще достигне 2,791 млрд. тона, което е малко под 2,793 млрд. тона, прогнозирани през октомври. Това обаче ще представлява рекорден добив на зърнените култури. Прогнозата на FAO за световните запаси от зърнени храни до края на сезоните през 2022 г. възлиза на 822 милиона тона, което е с 2,9 милиона тона повече от октомври.

В същото време FAO очаква увеличаване с 1,7% на световното потребление на зърнени култури през 2021/2022 г. до 2,81 млрд. тона - малко под октомврийската прогноза за 2,812 млрд. тона.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Подкасти от БНР