Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" продължава постепенно да вдига производството на петрол с 400 хил. барела и през януари

Организацията на износителките на петрол ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, по-известни като формата "ОПЕК +", се съгласиха в четвъртък да се придържат към съществуващата си политика за постепенно месечно увеличение на добивите на петрол въпреки опасенията, че освобождаването на част от стратегическите петролни резерви на САЩ и новият вариант на коронавирус Омикрон ще доведат до нов срив в цените на петрола, съобщава Ройтерс.

Според съществуващото споразумение "ОПЕК +" се ангажират да повишат съвместните добиви с нови 400 хил. барела на ден и през януари 2022 г., премахвайки по този начин постепенно рекордните съкращения, договорени през 2020 г., когато търсенето на петрол в световен план се срина поради коронавирусната пандемия. Миналата година "ОПЕК +" направи рекордни съкращения на производството с 10 милиона барела на ден, което се равнява на около 10% от глобалното предлагане. Оттогава това е намаление беше сведено до 3,8 милиона барела на ден.

В официално изявление след 23-тата министерска среща се посочва, че "ОПЕК +" повишава с нови 400 хил. барела на ден петролното производството през януари догодина. "ОПЕК +" също така удължи "периода на компенсация до края на юни 2022 г., както беше поискано от някои по-слабо представящи се страни членки и поиска тези държави с по-слаби резултати да представят своите планове до 17 декември“.

24-тата министерска среща на "ОПЕК +" е насрочена за 4 януари.

Новината, че "ОПЕК +" са се споразумели да продължават да се придържат към съществуващия план, доведе до нов спад на цените на петрола, преди обаче да излязат на печалба.

Фючърсите на петрола Брент се понижиха за кратко към 65,72 долара за барел, след което обаче обърнаха посоката и поскъпнаха с 1,8% към 70 долара за барел. Въпреки това петролът Брент се търгува доста под неговите тригодишни върхове от над 86 долара за барел, достигнати през октомври.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък паднаха за кратко към 62,45 долар за барел, след което поскъпнаха с 1,75% към 66,75 долара за барел.

През ноември петролните фючърси отбелязаха най-голям месечен спад от началото на пандемията.

Графика на петрол Брент / долар


Междувременно петролният картел "ОПЕК +" се съпротивлява на исканията на САЩ за по-бързо увеличаване на добива на петрол, за да помогнат на световната икономика, опасявайки се, че свръхпредлагането може да навреди на крехкото възстановяване на енергийния сектор.

Преди двудневната среща, започнала в сряда, източници от "ОПЕК +" казаха, че пазарната несигурност е накарала групата да обмисли опции като спиране на планираното увеличение за януари или увеличаване на производството с по-малък обем.

Всяко едно решение обаче за увеличаване на добива с по-малко от 400 000 барела на ден през януари или дори намаляване на доставките би поставило ОПЕК в пълна конфронтация с Вашингтон на фона на вече хладните отношения между САЩ и лидера на картела в лицето на Саудитска Арабия.

Експерти на "ОПЕК +" посочиха в в доклад, видян в сряда от агенция Ройтерс, че въздействието от новия Covid вариант Омикрон все още не е ясно, въпреки че много страни въвеждат локдауни и други противоепидемични ограничения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна