Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкастите на БНР с нов сезон

Автор:

Подкастите на Българското национално радио започнаха своя нов сезон. Предлагаме ви да чуете избрани епизоди по различни и актуални теми.

"COVID ваксините“

Българското национално радио продължава да дава научна и достоверна информация относно ваксинирането срещу коронавирус. Водещата Гергана Хрисчева разговаря с различни експерти, които дават актуална и надеждна информация.

Предлагаме ви да чуете най-новия епизод, в който гостуват кардиологът д-р Людмил Шопов и представителят на СЗО в България – доц. Михаил Околийски. От тях ще научите какъв е психологическият профил на българина във връзка с ваксинирането, защо случаите на новозаразени у нас не намаляват, липсва ли медицинска грижа за другите болести и как се справят другите държави с пандемията.

Доц. Михаил Околийски: Ръст на психичните разстройства, пътните произшествия и насилието през пандемията


"DGtech podcast“

"DGtech podcast", подкастът за дигитален маркетинг и дигитална реклама, във втория си сезон, благодарение на гостите си, показва в детайли какво представляват едни от най-атрактивните професии: специалисти Instagram за бизнес, обучители и консултанти по дигитален маркетинг, проджект мениджър в IT сектора, маркетинг и sales експерти в електронната търговия. Очаквайте веднъж седмично нов епизод до края на 2021 година. 

Какво съдържание да подберте за социалните мрежи и как правилно да го планирате? Как да преформатирате вашето съдържание в различните платформи, с които работи бизнеса ви и какво е бъдещето на публикуването в интернет? Отговорите ще намерите в този епизод:

Какво съдържание да подберете за различните социални мрежи /гост: Алекс Кръстев/


"Големите"

Значимите личности на България – подкастът "Големите" разказва техните истории с помощта на колекцията от аудио документи на Златния фонд на Българското национално радио.

Златният фонд на радиото е със статут на национален звуков архив и е член на Международната асоциация на звуковите и аудиовизуални архиви. В него се съхраняват над 16 000 архивни единици звукови документи за значими събития от обществения живот в България и по света.

Чуйте най-новия епизод, който е посветен на Невена Коканова – първата дама на българското кино. Кой я учи на театрален грим и техника на говорене? Защо ЦК на БКП не иска тя да изиграе Ирина в "Тютюн"? Защо нарочно се гримира грозна в последния се спектакъл? Отговорите са тук:

Невена Коканова – първата дама на българското кино


"Начален удар"

Подкастът за тенис на Българското национално радио продължава да следи актуалните събития от света на този спорт. Авторът Любомир Тодоров разговаря с водещи тенисисти, треньори, журналисти, организатори на турнири, представители на водещи тенис клубове.

Предлагаме ви да чуете епизода, в който гостува Дора Рангелова - спортен директор и главен треньор на Тенис клуб Локомотив (Пловдив), майка на втората ни ракета Димитър Кузманов. От епизода ще научите какво мисли тя за младите таланти в тениса, ще покани ли Цвети Пиронкова в националния отбор и защо не е искала синът ѝ да играе тенис?

Дора Рангелова за Кузманов, Димитров, Пиронкова и Били Джийн Кинг къп


"Неразказани истории"

Журналистът от "Хоризонт" Евелина Стоянова отново търси познатите и не толкова познати личности, които вдъхновяват околните. Различни и красиви, понякога тъжни, но истински – такива са историите, които тя разказва.

В този епизод Евелина Стоянова представя Любомир Еленков – едно усмихнато и любознателно момче, надмогнало детската церебрална парализа.

Любомир Еленков – едно пораснало момче, надмогнало ДЦП


"На всяка цена"

Подкастът с автор Марта Младенова продължава да следи най-актуалните финансови събития и новини у нас и по света.

Чуйте епизода, който е посветен на инфлацията - явлението, за което вече става дума във всеки икономически анализ. Различното в този епизод е, че се фокусира върху тенденцията от друг ъгъл. Дефицитът на кадри кара работодателите в определени сектори да вдигат възнагражденията, а оттам расте и покупателната способност на част от населението. Как по този начин се променя пазарът на труда, начинът на общуване и продуктивността коментира Светлозар Петров, главен изпълнителен директор на една от големите платформи, предлагащи работа.

Как пазарът на труда помпа инфлация



"Черната кутия"

Какви са актуалните технологични разработки в сферата на изкуствения интелект – тези теми изследва подкастът "Черната кутия". Водещият Георги Петровски разговаря с различни експерти в областта, които дават важна и актуална информация.

Предлагаме на вашето внимание епизода за системите за лицево разпознаване, които вече са факт във всички станции на московското метро. Само удобство за пътниците или удобен инструмент за проследяване е тази система? Отговорът е тук:

Face Pay – Москва от бъдещето или нещо по-дълбоко


"Следващият ден"

Какъв ще е животът ни след края на кризата с COVID-19? Подкастът "Следващият ден" с автор Мерим Тенев търси отговор на въпроса до какви постоянни промени ще се стигне във всички аспекти на всекидневието ни след края на пандемията.

Един от новите епизоди е посветен на вицешампиона по спортни танци за 2010 година Даниел Денев. Как пандемията го кара да изостави успешната си кариера във Виетнам и да се завърне в родното Велико Търново – чуйте тук:

Да се завърнеш у дома заради пандемията


"Младите с име"

Младите хора с кауза, които вдъхновяват – техните истории разказва подкастът "Младите с име". Автор и водещ е журналистът от "Хоризонт" Добринка Добрева.

Чуйте епизода, в който гост е изпълнителният директор на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева. От разговора с нея ще научите защо "джендър" отзвуча като порочна дума в България, ще има ли завръщане към разговора за Истанбулската конвенция и защо е важно да се говори за насилието над жени.

Надежда Дерменджиева и нейните "розови идеи" в името на феминизма



"Попкултура"

"Попкултура" е един от най-новите подкасти на БНР, който изследва и обогатява масовия вкус, с водещ Константин Мравов. Хубава музика и кино, бит и общество, графити култура, клипчета в YouTube – този подкаст прави ъндърграунда по-достъпен.

Предлагаме ви да чуете епизода, който върви по следите на компютърните клубове, в които първото дигитално поколение израсна в началото на новия век. Как някои хора стояха пред екрана по една седмица, на какво се играеше и как така някои от онези зали още съществуват – чуйте тук:

Шефе, за половинка!


"257 podcast"

Подкастът на Българското национално радио за личностно и кариерно развитие и през новия сезон дава ценни съвети за това как да разбираме по-добре себе си и емоциите си. Автори на наградения с PR Приз 2021 подкаст са журналистът от Радио София Катя Василева и консултантът по бизнес етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева.

Можем ли да се изправим на крака, ако не различим разочарованието и гнева, срама и вината, страха и мъката? И ако ние не ги познаваме в нас, ще ги разпознаем ли у другите хора? Отговорите на тези въпроси можете да чуете в този епизод на "257 podcast":

Емоционалната грамотност 



Всички подкасти на БНР ще намерите:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!