Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕГН в БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифров код

Снимка: БГНЕС

ЕГН в регистър БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифров код от 4 януари 2022 г. Тази промяна не изисква от потребителите да подават документи или заявления, информираха от Агенцията по вписвания.

Новите 9-значни кодове ще осигурят защита на личните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в регистър БУЛСТАТ, чийто код в момента е 10-цифрен и съвпада с тяхното ЕГН. Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и засяга повече от 300 хил. души в България.

Промяната е в изпълнение на Закона за изменение и допълнение към Закона за регистър БУЛСТАТ. Информация за новия си 9-значен код, потребителите ще могат да получат на официалната страница на регистър БУЛСТАТ от 4 януари 2022 г.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР