Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийска зоологическа градина съобщи за двойка хипопотами с положителен Covid тест

Снимка: pixabay

Белгийска зоологическа градина съобщи в петък, че двойка хипопотами, за които се грижи, са в изолация, след като са дали положителна проба за Covid-19, като това вероятно е първият път, когато такива животни са заболели от коронавируса, предаде Асошиейтед Прес.

Националната ветеринарна лаборатория на Белгия потвърди, че двата хипопотами в Антверпенския зоопарк - Имани, на 14 години, и 41-годишният Хермиен - са се заразили с Covid-19. Не е ясно как са се заразили. И двете гигантски полуводни тревопасни животни са добре, освен че има изключително силна хрема. Пазачите на зоопарка затегнаха противовирусните ограничения около зоологическата градина.

"Доколкото ми е известно, това е първото регистрирано заразяване сред този вид. В целия свят този коронавирус се среща най-вече при маймуни и котки“, посочи ветеринарят на зоопарка в Антверпен Франсис Веркамен.

Как хипопотамите са се заразили остава загадка. Миналата година всички животни в зоологическата градина бяха тествани за Covid-19 и не беше открит случай. Носовете на хипопотамите обикновено са мокри, но Веркамен каза, че е решил да тества като предпазна мярка излизащата гъста течност и е бил изненадан от резултата.

Заграждението на хипопотамите е затворено за посетители и ще бъде отворено отново само след отрицателен тест на двойката животни. Всички хора, които се грижат за тях, са с отрицателни тестове за коронавируса и трябва да носят маски и предпазни очила и да дезинфекцират обувките си, преди да се доближат до двете животни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна