Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани и медици на протест

МБАЛ - Кубрат
Снимка: МБАЛ - Кубрат

Лекари, които са напуснали болницата в град Кубрат, медицински персонал и граждани протестираха днес в подкрепа на здравното заведение. Искането е Общинският съвет да преразгледа решението си, с което назначава нов управител на МБАЛ - Кубрат и до провеждането на конкурса да удължи срока на договора на досегашния ръководител д-р Павлина Минчева.

„Не сме съгласни с начина, по който стана това предсрочно прекратяване на договора на един директор, който 16 години е на поста и е бил добър мениджър. Болницата няма задължения, а е на печалба от 300 000 лева. Извършен е ремонт на почти всички отделения. Логично е, след като няма да се продължи договорът на досегашния директор, да се стартира много по-рано конкурсна процедура и да се избегне вакуумът, който се получи“, каза един от организаторите Мариян Петров.

По думите му след напускането на над 15 медици в момента  болницата е почти без персонал. Така са ковид отделението, вътрешно, хирургия. Спешна помощ не успява да насмогне, тъй като трябва да транспортира пациентите до Разград, а разполагат с един екип.

„Линейката постоянно пътува. Можем ли да си го позволим община Кубрат да остане без болница месец-два-три, докато някой на някакви нива прави опити да привлича кадри“, попита Мариян Петров. Той допълни, че протестите ще продължат, а успоредно с това ще бъде организирана и подписка, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Новият управител д-р Леман Балканджиева обясни, че прави всичко възможно да съхрани лекарските екипи и пациентите да имат здравна грижа. 16 лекари са на работните си места, а в  момента в болницата има трима болни. Полагат се усилия за привличане на нови специалисти, водят се разговори с част от напусналите лекари да се върнат.

„Вратата е отворена за всеки, който желае да работи. Мисля, че ще достигнем до консенсус и болницата ще заработи, както досега. По отделенията има лекари, има готовност да тръгнат лабораторията, рентгена и другите звена. Има възможност да се стиковат нещата. Много млади кадри със специалност търсят поле за изява“, каза д-р Балканджиева. Тя увери, че няма опасност от спиране на плащанията към болницата и съответно за трудовите възнаграждения. 

„За 16 години нито един млад специалист не е поканен да работи тук“, заяви от своя страна кметът на община Кубрат Алкин Неби.

Чуйте репортаж по темата на Ивелина Иванова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!