Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Управителният съвет на БНБ потвърди нивото на банковия капиталов буфер за системен риск

Българска народна банка
Снимка: Ани Петрова

На проведено на 3 декември 2021 г. заседание Управителният съвет на БНБ определи капиталов буфер за системен риск в размер на 3% за всички банки, приложим за всички експозиции в Република България, съобщават от БНБ в понеделник.

Текущият преглед на вътрешноприсъщите за банковата система рискове и влиянието на външната среда показва запазване на дългосрочни макропруденциални и системни рискове в банковия сектор. Оценените рискове и фактори могат да имат усилващ ефект за потенциално негативно въздействие върху устойчивостта на банковата система, което обуславя запазване на натрупания капиталов резерв чрез потвърждаване на нивото и обхвата на буфера за системен риск, посочват още от централната банка.

От БНБ посочват, че оповестяването на решението се извършва след уведомлението до Европейския съвет за системен риск и компетентните и определените органи на съответните държави членки.

Решението на УС на БНБ е взето при спазване на заложените процедури за макропруденциални инструменти с Европейската централна банка съобразно регламент на Съвета на ЕС от 15 октомври 2013 година за възлагане на европейската централна банка на конкретни задачи относно политиките, свързани с пруденциалния надзор над кредитните институции.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР