Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин поиска от правителството предложения за износ на природен газ от "Роснефт" за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да изготви предложения до 1-ви март за ежегодни доставки на 10 милиарда кубически метра природен газ за Европа от страна на енергийния гигант "Роснефет", съобщи във вторник агенция Интерфакс.

"Роснефт", най-големият производител на петрол в Русия, в който "Бритиш петролиум" (BP) притежава дял от почти 20%, отдавна се стреми да навлезе в доходоносния пазар на природен газ в Европа.

Понастоящем само контролираният от Кремъл "Газпром" притежава изключителни права за износ на руски природен газ посредством газопроводи.

Ройтерс напомня, че ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин каза на Путин през октомври, че ако компанията започне да изнася газ, това ще помогне за стабилизиране на европейския газов пазар и същевременно ще подкрепи бюджета на Русия.

Откъси от октомврийската среща, излъчени по държавната телевизия "Россия 24", не показват какъв е бил отговорът на Путин на молбата на Сечин за правото да изнася 10 млрд. куб. метра газ годишно за Европа.

Цените на природния газ в региона се повишиха рязко тази година на фона на ограничените доставки и нарастващото търсене, тъй като икономиките се възстановяват от спада, предизвикан от пандемията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна