Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БВП на ЕС нарасна с 2,1%, а на еврозоната с 2,2% през третото тримесечие

Растежът на БВП на България е един от най-слабите в ЕС

Европейската икономика отбеляза солиден растеж през третото тримесечие, успявайки почти напълно да се възстанови от срива, предизвикан от коронавирусната криза, благодарение на солидно потребление на домакинствата и на по-добро повишаване на износа спрямо вноса.

Това показват неревизирани данни на европейската статистика Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се повиши през периода юли - септември с 2,2% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 2,1%.

Спрямо година по-рано обаче растежът на БВП на еврозоната се забави рязко до 3,9% след подем с 14,4% през второто тримесечие и свиване с 1,1 в началото на годината.

В рамките на целия Европейския съюз БВП нарасна през третото тримесечие с 2,1% спрямо предходните три месеца (когато също се повиши с 2,1%)  и с 4,1% спрямо същия период на 2020 г. след подем с 13,8% през второто тримесечие на настоящата година.

Това е най-добрият икономически растеж на тримесечна база в еврозоната и целия Европейския съюз от година насам, като до края на годината икономическата продукция е на път да достигне нивата от преди коронавирусната пандемия.

Потреблението на домакинствата допринесе за тримесечния растеж в ЕС и еврозоната съответно с 2,0 и с 2,1 процентни пункта. Държавните разходи добавиха само 0,1 пункта към БВП на ЕС и в частност на еврозоната, въпреки първите изплащания на средства от фонда за възстановяване на ЕС за зелени и дигитални инвестиции, докато брутното образуване на основен капитал спадна рязко, отнемайки 0,1 пункта от БВП на ЕС и 0,2 пункта от БВП на еврозоната.

Най-солиден растеж през третото тримесечие спрямо периода април - юни отбеляза Австрия (повишение на БВП с 3,8%), следвана от Франция (3,0%) и Португалия (2,9%), докато най-слаб растеж бележат Румъния (с едва 0,4%), Словакия (също с 0,4%) и Литва (нулев икономически растеж).

Представената по-рано днес предварителна оценка на НСИ за растеж на БВП на нашата страна през третото тримесечие с едва 0,6% спрямо същия период на 2020 г. отрежда на България една от последните места в рамките на целия Европейския съюз.

Подобен растеж от 0,6% отчете и Латвия, а по-слаб - единствено Румъния, Словакия и Литва.

Промяна на БВП на страните членки на ЕС през третото тримесечие


Евростат представи и данни, показващи нарастване на трудовата заетост в ЕС и еврозоната през третото тримесечие с по 0,9% спрямо предходните три месеца, като спрямо година по-рано заетостта се увеличи с 2,1 на сто.

За България заетостта се увеличи през третото тримесечие с 0,6% спрямо второто, когато нарасна с 0,7%. Спрямо година по-рано трудовата заетост в нашата страна нарасна през третото тримесечие с 1,9% след повишение с едва 0,1% през второто тримесечие на 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!