Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът за първата растителна ваксина на Medicago с ефективност над 75% срещу Делта варианта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за ваксина  срещу Covid-19 на растителна основа на канадския разработчик на лекарства Medicago, подобрен с пандемичния адювант на GlaxoSmithKline, показва 75,3% ефективност срещу варианта Делта на коронавируса във "Фаза 3" на плацебо-контролирано проучване, съобщиха във вторник двете компании, съобщава Ройтерс.

Фармацевтичните компании казаха, че общият процент на ефикасност на ваксината срещу всички варианти на коронавирус е 71%, с изключение на Омикрон, който не е бил в обращение, когато проучването е бил в ход.

Към днешна дата резултатите от "Фаза 3" потвърждават, че профилът на безопасност на ваксината е в съответствие с резултатите от "Фаза 2, отбелязват от Medicago.

"Това са обнадеждаващи резултати, като се има предвид, че данните са получени в среда без циркулиращ първоначален коронавирус. Глобалната пандемия Covid-19 продължава да показва нови аспекти с настоящото доминиране на варианта Делта, предстоящата евентуална доминация на Омикрон и на други варианти, които вероятно ще последват“, заяви главният глобален здравен директор на GSK Томас Бройер.

През миналата седмица експертът по инфекциозни болести към Белия Дом - Антъни Фаучи каза, че въпреки че фокусът е върху Омикрон, 99,9% от случаите в Съединените щати се дължат на варианта Делта, който "продължава да води случаите на Covid-19 в цялата страна, особено при тези, които не са ваксинирани".

Компанията Medicago незабавно ще потърси регулаторно одобрение за първата в света растителна ваксина срещу Covid-19 от здравните власти на Канада като част от непрекъснато проследяване на предложения кандидат за ваксина.

Medicago е филиал на японската фармацевтична компания Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна