Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на търговския дефицит на САЩ през октомври

Търговският дефицит на САЩ се сви с цели 18% през октомври от септември след силен рът на американския износ, показват данни на Министерството на търговията.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се понижи през октомври с цели 18% до 67,1 млрд. долара от рекордния в историята дефицит през септември за 81,4 млрд. долара.

Свиването на дефицита беше в резултат на рязко повишаване на американския износ с 8,1% до 223,6 млрд. долара, докато вносът в САЩ се повиши с едва 0,9% до 290,7 млрд. долара.

Рязкото свиване на търговския дефицит през октомври спрямо рекордния септемврийски пик обаче изглежда само като временно явление.

Ръстът в износа вероятно няма да се запази през следващите месеци, докато постоянните закъснения в американските пристанища при разтоварването на чакащи товарни кораби ограничиха вноса през октомври.

Графика на търговския дефицит на САЩ


По време на пандемията САЩ имат необичайно високи дефицити. Американците купуват много чуждестранни стоки на фона на силното икономическо съживяване в страната, но други другите държави се възстановяват по-бавно и това намалява апетита им за стоки, произведени в САЩ.

Трябва да се има предвид, че рязкото свиване на търговия дефицит през октомври е добър сигнал за растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2021 г., след като големият негативен търговски баланс се отрази негативно на растежа на БВП за пет поредни тримесечия. Така например, рекордният търговски дефицит през третото тримесечие ограничи растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ до годишен темп от 2% - най-бавния растеж от повече от година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна