Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша иска да произведе модулен ядрен реактор до 2029

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата полска нефтопреработвателна компания „Orlen“ и компанията „Synthos Green Energy“ подписаха споразумение за създаване на съвместна компания за разработка и внедряване на малки модулни ядрени реактори в страната. Ръководителят на „Orlen“ Даниел Обайтек заяви това на церемония днес.

"Днес подписахме инвестиционно споразумение. „Orlen“ и „Synthos“ ще създадат компания, която ще работи по технологиите MMR и SMR (микромодулни реактори и малки модулни реактори)", каза Обайтек.

Той заяви, че първият подобен реактор може да се появи в страната още след седем години в сътрудничество с японско-американската компания GE Hitachi. "GE Hitachi е лидерът, който разполага с технологията и възможностите за изграждане на такива реактори", каза той. „Канада е избрала тези технологии и там ще се появи първият такъв реактор. Бихме искали следващият реактор да се появи през 2029 г. в Полша."

"Това е позната технология, която е готова за внедряване. Споразумението с Канада го потвърждава. Атомът е нашето бъдеще", изтъкна Обайтек и подчерта, че "не изключва инвестиции в "големия" атом, но това е задача на държавата.

Тази година други големи полски компании също обявиха планове за разработване на проекти, базирани на малки модулни реактори. Сред тях е KGHM Polska Miedz.

По-рано полското правителство заяви намерението си да построи шест ядрени енергоблока в страната в рамките на 20 години. Властите искат да започнат изграждането на съоръженията през 2026 г., като от 2033 г. на всеки две-три години се планира да се пускат енергийни блокове с мощност 1-1,5 GW, за да се гарантира способността на страната да генерира между 6 и 9 GW с нулеви емисии. Варшава търси партньор, който да инвестира 49% собствен капитал в проекта и да сключи споразумение за 20 години от реализирането на инвестицията, а след това и за периода на експлоатация на централите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна