Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Епъл" Тим Кук е подписал тайна сделка с Китай за 275 милиарда долара

Тим Кук, главен изпълнителен директор на "Епъл"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на "Епъл" (Apple) Тим Кук е подписал тайно петгодишно споразумение на стойност над 275 милиарда долара с Китай през 2016 г., като е обещал, че компанията ще помогне за развитието на китайската икономика и технологичен опит. Това съобщава във вторник новинарският сайт за технологичния сектор Тhe Information, позовавайки се на вътрешни документи и интервюта на компанията.

Според информацията Тим Кук е обещал на китайските властимащи, че неговата компания ще направи инвестиции в страната, ще осигури бизнес сделки и ще организира обучение на работници.

Посещението на Кук в Китай през 2016 г. дойде на фона на репресиите на Пекин срещу производителя на iPhone, които обаче бяха спрени след подписването на сделката. През април 2016 г. Apple Inc. получи забрана да продава електронни книги и филми чрез своите приложения в Китай.

По това време Тим Кук обяви нови инвестиции на Apple в Китай и призова други американски компании да последват примера. През август 2016 г. Кук каза, че технологичната компания ще увеличи инвестициите си в Китай. Тогава той се срещна с китайския вицепремиер Чжан Гаоли в Пекин, след което Тим Кук заяви, че Apple планира да отвори първия си азиатски независим център за развитие и изследвания в страната до края на годината. Той също така призова други компании от САЩ да инвестират в Китай.

На този етап Apple не отговори на искането за коментар от страна на агенция Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени