Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Томас Бах: Игрите в Пекин не могат да променят Китай

Томас Бах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах каза, че зимните олимпийски игри в Пекин, които започват след по-малко от два месеца, не могат да променят държавата.

В ексклузивно интервю за агенция ДПА само няколко часа преди САЩ да обявят дипломатически бойкот на Игрите от 4 до 20 февруари късно в понеделник, Бах каза, че "Олимпийските игри не могат да решат проблеми, които поколения политици не са решили".

Китай е обект на атака от правозащитни организации и политици заради отношението към етническото малцинство уйгурски народ, репресиите в Хонконг и други проблеми. МОК беше критикуван за това, че избра Пекин за домакин на Игрите.

"Нашата отговорност е да провеждаме Игрите в съответствие с Олимпийската харта и заедно с града домакин да съберем под един покрив спортистите от 206 отбора и на тима на бежанците", каза Томас Бах.

Бах изисква от организаторите да няма дискриминация, да има свобода на медиите, свободен достъп до интернет, свобода на изразяване за спортистите.

"Но: МОК няма силата и средствата да променя политическите системи. Тук се прилага политическият неутралитет на МОК и Игрите. Очакването, че олимпийските игри могат да променят фундаментално една страна, нейната политическа система или нейните закони, е напълно преувеличено очакване. Олимпийските игри не могат да решат проблеми, които поколения политици не са решили", добави той.

Бах също така каза, че МОК вече поставя по-голям акцент върху правата на човека в новия процес на кандидатстване, като се започне с неотдавнашното избиране на Бризбън за домакин на Игрите през 2032 година.

"Ние променихме фундаментално процеса на кандидатстване за Олимпийски игри. Можете да видите в оценката на Бризбейн, че правата на човека и социалните теми ще имат специална роля оттук нататък", каза германецът.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР