Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Каква е причината за появата на пърхот?

Снимка: Интернет

Пърхотът е неприятно явление, което причинява дискомфорт и може да ни накара да се почувстваме неудобно на важни събития като бизнес срещи или на официални празненства. Дори и в ежедневието ни обаче, тези бели частици, биха могли да ни изложат на работа или на разходка с приятели. Ако не сте се консултирали със специалист, най- вероятно многократно сте се питали каква е причината за появата му. В следващите редове ще дадем отговор на тези въпроси.

Защо  се появява

Истината е, че това е въпрос, по който има много научни теории и за даването на окончателни твърдения, специалистите дерматолози все още продължават да правят множество изследвания. Според научни проучвания, няма конкретен признак, по който може да се определи дали при един човек с мазен или сух скалп би могъл да се развие пърхот, или не. Кожата може да е генетично предразположена към развитието на подобен тип изменения или да се получат вследствие на определен фактор.

Това, което е доказано обаче е, че пърхотът е два вида - сух и мазен. Определящият фактор за това, какъв тип е той, е себумът. При първия вариант, секрецията му е под нормалното ниво, което води до изсушаване на скалпа. Вследствие на това, функцията на липидната му бариера се нарушава, влагата започва да се изпарява и започва лющенето. 

При втория вариант отделянето на себум надвишава естественото ниво, което стимулира развитието на гъбичка наречена Malassezia (маласезия). Тя се храни с липиди, причинявайки възпаление, което води до лющене на епидермиса.

Къде грешим

Вече уточнихме двете основни причини и видовете пърхот, като специалистите твърдят, че стресът, третирането с определени продукти или неправилното хранене също могат да допринесат за появата му. Но има вероятност и ние самите да изострим състоянието му, като допускаме грешки при третирането.

Първата е като се опитваме да го отстраним с неправилните продукти. Затова първо се допитайте до специалист за диагностика на вашия случай, след което можете да изберете качествен и ефективен продукт от немската марка за медицинска козметика Sebamed.

Честото използване на стилизиращи средства в този период не е препоръчителен, тъй като може да направи възпалението още по-голямо. Така че се старайте да оставяте косата си “свободна” от тях.

Знаем че белите люспички ви карат да се чувствате неуверени, но не се старайте да ги прикривате с различни аксесоари, като например шапки. Скрита под тях, дермата не може да диша, изпотява се още повече и отделя допълнително секрет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени