Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативният съвет за ваксини на СЗО представи нови препоръки за бустерните дози

Световна здравна организация

Консултативният съвет за ваксини на Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората, които са имунокомпрометирани или са получили инактивирана ваксина, да получат бустерна доза от ваксина срещу Covid-19, съобщи в четвъртък ръководителят на Съвета Алехандро Кравиото, съобщава Ройтерс.

Препоръката идва, след като Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) към СЗО проведе среща във вторник, за да оцени необходимостта от бустерни ваксинационни дози срещу Covid-19.

Говорейки на брифинг в четвъртък, председателят на SAGE Алехандро Кравиото каза, че постъпващите данни показват, че ефикасността на ваксините срещу Covid-19 намалява с течение на времето, като се наблюдава значителен спад особено при възрастните хора.

Инактивираните ваксини, които използват вируса SARS-CoV-2 и го инактивират или убиват с помощта на химикали, топлина или радиация, се произвеждат от китайските компании Sinovac Biotech SVA.O, Sinopharm и индийската Bharat Biotech.

Алехандро Кравиото също така посочи, че еднодозовата ваксина на компанията Johnson & Johnson все още е ефективна, но данните от клиничните изпитвания на компанията, използващи две дози, ясно показват ползата от допълнителна ваксина.

Междувременно директорът на отдела за имунизация на СЗО Кейт О'Брайън заяви в четвъртък, че досега няма доказателства, че съществуващите ваксини срещу Covid-19 не са ефективни срещу новия коронавирусен вариант Омикрон.

О'Брайън добави, че здравните служители ще се нуждаят от още две до три седмици, за да проучат способността на ваксините да реагират на последния вариант на Covid-19.

Тя също така коментира твърденията на Pfizer Inc. и BioNTech SE, че три дози от тяхната ваксина неутрализират Омикрон, като каза, че подобни заключения са "ранни" и идват от "малки проучвания".

По-рано тази седмица СЗО посочи, че най-новите доказателства сочат, че Омикрон причинява "по-леко заболяване" от Делта варианта на коронавируса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна