Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42% от предприятията в ЕС използват "облачни изчисления", а в България - едва 13%

Евростат

Предприятията по целия свят имат достъп до компютърни ресурси, хоствани от трети страни в интернет, вместо да изграждат собствена ИТ инфраструктура. Този набор от ресурси е известен като "облачни изчисление". Тъй като облачните услуги се предоставят онлайн, предприятията трябва да имат достъп до интернет, за да могат да ги използват.

През 2021 година 98% от предприятията в Европейски съюз, в които работят 10 или повече лица, са имали този достъп, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

В същото време през 2021 г. 42% от предприятията в ЕС са използвали "облачни изчисления", като това представлява увеличение с 6 процентни пункта от 2020 г. (36%) и повече от двойно повече от дела през 2016 г. (едва 19%).

Тази информация идва от публикувани днес данни за използването на Информационни и комуникационни технологии  (ИКТ) и на електронна търговия в предприятията.

Облачните изчисления най-често са използвани в скандинавските държави членки на Европейския съюз.

Въпреки че делът на фирмите с достъп до интернет е на много сходни високи нива в държавите членки на ЕС, използването на "изчисления в облак" варира значително, като най-високите дялове са отчетени в Швеция и Финландия (по 75%), както и Нидерландия и Дания (по 65%) през 2021 г.

В противоположния край на скалата обаче услугите за "облачни изчисления" се използват от по-малко от едно на всеки пет предприятия в България (едва 13%) и Румъния (14%), показват още данните на Евростат.

Използване на "облачни изчисления" от бизнеса в отделните страни членки на ЕС през 2021 г.


Самите "облачни изчисления" се използват главно за електронна поща и съхранение на данни.

От предприятията, които съобщават, че използват облачни изчисления, огромно мнозинство (79%) са избрали облачно решение за хостване на техните системи за електронна поща. Около две трети са използвали облака за съхранение на файлове (68%) и за офис софтуер като текстови редкатори и електронни таблици (61%). Повече от половината пък са използвали облака за софтуер за сигурност (59%).

Най-важното е, че тези предприятия също така са използвали облака за достъп до по-напреднали софтуерни приложения за крайни потребители, като финансови/счетоводстводни приложения (48%), управление на взаимоотношенията с клиенти (27%) и планиране на корпоративните ресурси (24%).

От най-усъвършенстваните облачни услуги, над половината (59%) от предприятията, използващи облак, съобщават, че използват софтуерни приложения за сигурност, 47% хостват базите данни на предприятието в облака и една пета (21%) използват изчислителна платформа, осигуряваща хоствана среда за разработка на приложения, тестване или внедряване.

Използване на "облачни услуги" от бизнеса в ЕС по различни типове услуги през 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна