Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на производството и търговията на дребно, но свиване на строителството през октомври

Снимка: БГНЕС

През октомври промишленото производство за увеличава за пети пореден месец, оборотите в търговията на дребно нарастват за втори пореден месец, докато строителството се свива за пръв път от три месеца насам, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се увеличава през октомври с 0,7% спрямо септември, когато нарасна с 1,3%, като това представлява непрекъснато подобрение на промишлеността от юни 2021 г. насам.

Производственият растеж се дължи най-вече на увеличение с 9,9% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост се свива със 7,8% спрямо месец по-рано, а преработващата промишленост - с 0,2 на сто.

Спрямо годината по-рано (октомври 2020 г.) промишленото производство нараства с 9,7% за втори пореден месец, като най-солиден ръст от цели 52,3% отчита производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, добивната промишленост се повишава с 19,1%, а преработващата - с 3,5 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през октомври се понижава с 1,2% спрямо септември, когато стабилизира на нивото от август, като това представлява първо понижение в строителния сектор от юли 2021 г. насам, когато беше отчетен спад с 0,7 на сто. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се понижава през октомври с 1,1%, докато продукцията от сградното строителство - с 1,3 на сто.

На годишна база строителната продукция през октомври се понижава с 1,9% след растеж с 1,4% през септември, като това е първото свиване в строителния сектор спрямо година по-рано от февруари 2021 г. насам. Сградното строителство се свива на годишна база през октомври с 1,9%, а гражданското и инженерното строителство - с 1,8 на сто.

През октомври НСИ отчита увеличаване в търговията на дребно за втори пореден месец, като оборотът нараства с 0,6% спрямо септември, когато се повиши с 0,5 на сто.

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя през октомври до 7,6% от 8,4% през септември, но въпреки това продължава да нараства относително солидно за осми пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в промишленото промишленост продължава да се подобрява през есента, като има известно съживяване и на търговията на дребно, но при колебливо представяне на строителния сектор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна