Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държава и бизнес се обединиха в инициатива за опазване на климата и намаляване на вредните емисии в околната среда в сектор „Туризъм“

2
Снимка: Министерството на туризма

Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации в туризма“. Във фокуса й бяха поставени иновативните идеи, добрите практики, политики и тенденции за устойчив туризъм и кръгова икономика в туристическия сектор. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието към въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между заинтересованите страни с цел повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес в България. Посоката недвусмислено бе зададена от декларацията в Глазгоу, както и от новите бизнес модели, родени в резултат на пандемията.

„Зелените иновации представляват голям потенциал за туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови международни вериги на добавена стойност“, изтъкна министър Балтова. Ключовата дума е „свързаност“, защото всичко е свързано, живеем в свят, в който никой не е сам за себе си и ние все по-осезаемо усещаме това. Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туристическия сектор може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на  ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието на всички заинтересовани страни ще доведе до устойчивото развитие на сектор туризъм, подчерта министърът.

По думите ѝ справянето с екологичните предизвикателства и повишаването на конкурентоспособността на туристическите предприятия, чрез развитието и прилагането на иновативни технологии и процеси, са сред основните приоритети за устойчиво развитие на туризма. Именно затова, в рамките на кръглата маса бе представена Инициатива за популяризиране и подкрепа на споделените ангажименти в сектор „Туризъм“ за опазване на климата и намаляване на вредните емисии в околната среда, заложени в Декларацията от Глазгоу.

В документа, чийто инициатор е служебният министър доц. д-р Стела Балтова и който бе подписан от членове на политическия кабинет, се казва, че секторът на туризма е силно уязвим от изменението на климата и в същото време като един от основните икономически сектори, генерира около 12% от отпадъчните продукти на хранително-вкусовата промишленост, както и около 8% от вредните енергийни емисии в европейски мащаб. От друга страна, туризмът може значително да допринесе за установяването на нов модел на мислене и екологично ориентирана култура на бизнеса, потребителите, правителствата и обществата.

Инициативата получи активна подкрепа, а гостите на кръглата маса поздравиха министъра за активната позиция. Със своите подписи държава, образователни институции и бизнес обединяват усилия да насърчават зелените инициативи в туризма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна