Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Xiaomi планира 300 000 електромобила на година

| обновено на 12.12.21 в 19:10
Снимка: Дизайнерът на aвтомобила - Мо Фей

Китайският производител Xiaomi започна строителство на своя първи автомобилен завод в Пекин. Toй ще бъде изграден на два етапа, а паралелно с него ще бъдат построени централа на марката, изследователски център и шоурум, съобщават от Xiaomi.

Според информацията до момента, строителството на автомобилния завод трябва да приключи до 2024 година. Тогава ще започне и производството на първия електроавтомобил на Xiaomi, за който се предполага, че ще бъде седан, предназначен в началото за китайския пазар, а на по-късен етап, и за световен износ.

Конкуренти и инвестиции:

Производителят определя за свои основни конкуренти китайския GAC, Geely и Xpeng, но не губи никакво време и активно изгражда производствени връзки в автомобилната индустрия. 

Xiaomi и Huawei са решили да инвестират в Solid State Lion, която е специализирана в областта на твърдотелните акумулатори. 

Друга инвестиция на Xiaomi е в производителя на полупроводници Yuntu Semiconductor. През следващите 10 години китайците смятат да инвестират около 10 млрд. долара в автомобилното си подразделение, като кази сума ще позволи на Xiaomi Auto да пуска на пазара по един нов модел всяка година.

Какво се случи с компанията по-рано през 2021 година:

Любопитно е, че Honor (бранд на Huawei) успя да изпревари Xiaomi и е на третото място по дял на пазара на смарттелефони в Китай, за периода юли-септември, по данни на анализаторите Canalys.

Продажбите на Xiaomi в Китай са нагоре само с 4% на годишна база, информират от Xiaomi. Общите продажби на смартфони в страната пък са спаднали с 5 на сто.

Xiaomi отговори на конкуренцията, като се насочи към отваряне на свои собсвени физически магазини. През октомври компанията вече имаше 10 000 в Китай и обеща да утрои броя им в следващите две до три години.

Компанията, която през март заяви, че ще похарчи 10 млрд. долара, за да навлезе на пазара на електромобили, обяви, че очаква да започне масово производство на превозните си средства през първата половина на 2024 гoдина.

Xiaomi печели и продажбата на онлайн реклами и други видове потребителски хардуер. Растежът на звеното за интернет услуги е с 27% на годишна база.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени