Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оксфорд: Две дози на ваксините на Pfizer и AstraZeneca предизвикват по-малко антитела срещу Омикрон

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Две дози от ваксините срещу Covid-19, разработени от компаниите Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, предизвикват по-ниско количество антитела срещу коронавирусния вариант Омикрон в сравнение с предишните варианти, показва проучване на Оксфордския университет, публикувано в понеделник.

Изследването, което все още предстои да бъде рецензирано, обаче не намира доказателства, че по-ниското ниво на антитела може да доведе до по-висок риск от тежко прекарване на Covid-19, хоспитализация или смърт при тези, които са получили две ваксинационни дози.

Коментирайки резултатите, съавторът на проучването Матю Снейп отбеляза, че "тези данни са важни, но са само част от картината. Те разглеждат само неутрализиращите антитела след втората доза, но не ни казват достатъчно за клетъчния имунитет, който също ще бъде тестван".

През уикенда пък израелски учени заявиха, че са открили, че курсът с три инжекции на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech осигурява значителна защита срещу новия вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Констатациите бяха подобни на тези, представени от BioNTech и Pfizer по-рано миналата седмица, които представляваха ранен сигнал, че бустерните ваксини могат да бъдат от ключово значение за защита срещу инфекция от новоидентифицирания вариант на коронавируса.

Проучването, проведено от Медицински център "Шеба" и Централната вирусологична лаборатория на Министерството на здравеопазването, сравнява кръвта на 20 души, които са получили две дози ваксина 5-6 месеца по-рано, със същия брой лица, които са получили бустер преди месец.

"Хора, които са получили втората доза преди 5 или 6 месеца, нямат никаква способност за неутрализиране на Омикрон, въпреки че имат известна способност са справяне с Делта вариянта", каза Гили Регев-Йочай, директор на отдела за инфекциозни болести в "Шеба".

"Добрата новина е, че с бустерна доза тази способност се увеличава около сто пъти. Има значителна защита от страна на бустерната доа, въпреки че тя е около четири пъти по-ниска от способността за неутрализиране на варианта Делта", допълни тя.

Израелският екип заяви, че е работил с действителния вирус, докато компаниите Pfizer и BioNTech са използвали това, което е известно като псевдовирус, който е биоинженериран, за да има отличителните мутации на Омикрон.

Израелското изследване следва проучване от Южна Африка, което установи, че вариантът Омикрон може частично да избегне защитата от две ваксинационни дози.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна