Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер потвърди, че има поне един смъртен случай от Covid варианта Омикрон

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън потвърди в понеделник, че поне един пациент, заразен с новия вариант на коронавируса - Омикрон, е починал в страната.

"За съжаление, да, Омикрон води до хоспитализации и за съжаление е потвърдено, че поне един пациент е починал от Омикрон", каза Джонсън пред репортери при посещение в клиника за ваксинация близо до Падингтън, Лондон, съобщава Sky News.

"Така че мисля, че идеята, че това е някак си по-лека версия на вируса, мисля, че това е нещо, което трябва да оставим на страна и просто да признаем абсолютната скорост, с която новият вариант се разпространява сред населението. Така че най-доброто, което можем да направим, е всички да си постави бустерни ваксинационни дози", каза още той.

Все още не са разкрити допълнителни подробности за възрастта, пола и здравословното състояние на лицето, починало от Омикрон в Обединеното кралство.

По-рано в понеделник министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид каза пред Би Би Си, че в момента 10 души са в болница, след като са били заразени с варианта Омикрон. Джавид посочи, че Омикронът се разпространява с "феноменална скорост" и случаите се удвояват на всеки няколко дни.

Също в понеделник Оксфордският университет представи проучване, според което две дози от ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и на AstraZeneca са значително по-малко ефективни за предотвратяване на Омикрон в сравнение с предишните варианти на коронавируса.

В доклад в петък пък Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предупреди, че "ако случаите на Омикрон продължават да растат с настоящия темп, се очаква към средата на декември заразените с новия вариант да достигнат броя на тези, заразени с Делта варианта".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна