Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско приема елита на световния фрирайд

Снимка: БФСки

Природен парк Пирин и Банско ще са домакини и през този зимен сезон на старт от световна величина в зимните спортове. От 18 до 20 март 2022 под връх Тодорка ще се изявят част от елита на световната фрирайд сцена в ските, и в сноуборда, които ще открият красотите на Пирин и банското гостоприемство. 

Поводът е международното състезание по фрийрайд 3 * Freeride World Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour.  Участниците ще са над 100 от целия свят. Стартовата височина е 2746 м, непосредствено под Тодорка, а денивелацията/вертикално спускане - 350-400 м. Дължина на спускане: 800-1000 м. Наклон: 30 - 55 градусаЕкипи по трасето: Над 30 човека

В световен план фрирайдът е най-бързо развиващият се дял от зимната спортна индустрия. Броят на хората, които практикуват спорта, прогресивно нараства всяка година и все повече деца проявяват интерес да карат, да се състезават и да се развиват професионално в тази посока.

Freeride е стил на каране на ски и сноуборд, който се изпълнява на естествен, необработен, извънпистов терен.Спускане по недокоснати склонове, покрити със свеж прахообразен сняг; freeriding-a е просто най-чистата форма на ски и сноуборд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна