Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА обеща милиони на федерациите при Мондиал на 2 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ФИФА обеща да осигури допълнителни 19 млн. долара на всеки четири години за всяка от 211-те си членки на асоциации, ако Международната футболна централа успее в опитите си да провежда световно първенство на всеки две години.

Управляващото звено проведе виртуална среща, за да обсъди противоречивите си планове за организиране на Мондиал на всеки две години вместо в традиционния четиригодишен цикъл, като част от нов международен календар за срещи за периода отвъд 2024. Икономическите аргументи за плана не бяха публично обявени, но ФИФА ще се надява цифрите поне да убедят по-малките нации да подкрепят идеята. Ако световното се провежда на всеки две години, независим доклад от учени на пазари в Нилсен изчисли, че около 4.4 млрд. долара от допълнителни приходи ще бъдат генерирани през следващите четири години.

Докладът предположи още, че приходите от билети, медийни права и спонсорство за турнира с 48 отбора – тъй като Мондиалът ще стане с толкова тимове от 2026-а нататък, може да се увеличи от 7 млрд. долара до 11.4 млрд. долара, скок с над 60%. Създавайки „Фонд за солидарност“ от 3.5 млрд. долара в първите четири години на реформирания календар, ФИФА изчислява, че може да разпредели „около 16 млн. долара“ на всяка федерация за въпросния период. В добавка на това, Международната централа планира да увеличи финансирането чрез своята програма „ФИФА Напред“ с 3 млн. долара от настоящите 6 млн. долара до 9 млн. долара.

Доклад, поръчан от Европейската футболна централа (УЕФА) наскоро изчисли дефицит от между 2.5 и 3 млрд. евро за четири години за европейските федерации, ако ФИФА въведе официално противоречивия си план.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна