Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият украински президент Порошенко е заподозрян в държавна измяна

Петро Порошенко, бивш президент на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти са уведомили в понеделник бившия президент на страната, че е заподозрян в държавна измяна и "подпомагане на терористични организации" в източните сепаратистки територии на Украйна, съобщава "Асошиейтед Прес".

В изявление на Държавното бюро за разследване (SBI) на Украйна се казва, че бившият президент Петро Порошенко е заподозрян в улесняване на дейността на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики – двете проруски сепаратистки правителства в източния бунтовнически район – карайки неговото правителство да купува въглища от сепаратистки територии през периода 2014-2015 г.

56-годишният Порошенко беше петият президент на Украйна от 2014 до 2019 г., докато не загуби на изборите срещу настоящия президент Володимир Зеленски

Ако бъде признат за виновен, Порошенко го грози до 15 години затвор и конфискация на имуществото.

Обвиненията са отхвърлени от оглавяваната от Порошенко партия "Европейска солидарност".

"Действията на правоприлагащите органи нямат нищо общо със закона, това е политическа поръчка на Зеленски, който е маниакално обсебен от идеята за репресии срещу основния си опонент“, се казва в изявление на партията.

Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова сумата, изразходвана от украинските държавни предприятия за закупуване на въглища, е повече от 200 милиона украински гривни (около 7,6 милиона долара).

Порошенко стана четвъртият заподозрян във въглищния скандал. Виктор Медведчук, лидерът на проруската партия "Опозиционна платформа – за живот", е обвинен, че е бил посредник при покупките и е бил под домашен арест от шест месеца. АП отбелязва, че руският президент Владимир Путин е кръстник на най-малката дъщеря на Медведчук.

Украйна беше изправена пред остър недостиг на ресурси, след като сепаратистите, подкрепяни от Русия, завзеха територията, на която се намираха основните въглищни мини на страната. Властите обвиниха Медведчук в заговор със служители от администрацията на Порошенко за закупуване на въглища от мини в контролирани от сепаратистите райони през 2014-2015 г. като начин за финансиране на сепаратистите.

Русия от своя страна отрече да подкрепя активно сепаратистите.

Бившият министър на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин и бизнесменът Сергей Кузяра също са замесени в случая.

Междувременно Порошенко е на посещение в Турция. Разследващите украински органи са се опитали да му връчат призовка в навечерието на заминаването му, но не са успели. Адвокатът му Иля Новиков каза, че Порошенко е извикан за разпит на 23 декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна