Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK предложи промени, свързани с фиктивните дружествата и с минималния данък за мултикомпаниите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Европейската комисия предложи промени в европейската данъчна политика, касаещи фиктивните дружества, известни като "пощенски кутии", както и  минимална ефективна данъчна ставка за големите многонационални групи.

ЕК представи ключова инициатива за борба със злоупотребата с фиктивни дружества с неправомерни данъчни цели. С днешното предложение следва да се гарантира, че дружествата в Европейския съюз, които нямат никаква или имат минимална икономическа дейност, не могат да се възползват от каквито и да било данъчни предимства и не налагат финансова тежест на данъкоплатците. Това също така ще защити равнопоставените условия на конкуренция за по-голямата част от европейските предприятия, които са от ключово значение за възстановяването на ЕС, и ще гарантира, че обикновените данъкоплатци няма да понасят допълнителна финансова тежест поради тези, които се опитват да избегнат плащането на своя справедлив дял.

Докато фиктивните дружества (или т.нар. „пощенски кутии“) могат да имат полезни търговски и бизнес функции, някои международни групи и дори физически лица злоупотребяват с тях за целите на агресивното данъчно планиране или отклонение от данъчно облагане. Някои предприятия насочват финансовите потоци към фиктивни дружества в юрисдикции, които нямат или имат много ниски данъци или в които плащането на данъци лесно може да бъде избегнато. Аналогично, някои лица могат да използват фиктивни дружества, за да защитят активи и недвижимо имущество от плащане на данъци, било то в държавата, в която пребивават, или в държавата, в която се намира собствеността.

Комисията също така предложи директива, с която се гарантира минимална ефективна данъчна ставка за глобалните дейности на големи многонационални групи. С предложението се изпълнява ангажиментът на ЕС да предприеме изключително бързи действия и да бъде сред първите, изпълнили неотдавнашното историческо глобално споразумение за данъчна реформа, което има за цел да внесе справедливост, прозрачност и стабилност в международната рамка за корпоративно данъчно облагане.

Днешното предложение се придържа тясно към международното споразумение и определя как принципите за ефективна данъчна ставка от 15%, договорена от 137 държави, ще се прилагат на практика в рамките на ЕС. То включва общ набор от правила за начина на изчисляване на тази ефективна данъчна ставка, така че тя да се прилага правилно и последователно в целия ЕС.

Предложените правила ще се прилагат за всяка голяма група, както вътрешна, така и международна, с дружество майка или дъщерно дружество, намиращи се в държава — членка на ЕС и с годишен оборот над 750 милиона евро. Ако минималната ефективна ставка не е наложена от държавата, в която е установено дружеството, плащащо ниски данъчни ставки, съществуват разпоредби за държавата членка на дружеството майка да прилага допълнителен данък. Предложението също така гарантира ефективно данъчно облагане в случаите, когато дружеството майка се намира извън ЕС, в държава с ниски данъчни ставки, която не прилага равностойни правила.

"Директивата ще осигури правна сигурност и ще гарантира, че новите данъчни правила са въведени по начин, който е съвместим с правото на ЕС", обясни европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони.

Брюксел ще се стреми да постигне споразумение относно данъчните разпоредби през първата половина на 2022 г., "за да спази глобално договорения краен срок от 2023 г. за влизане в сила на правилата", добави той.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна