Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Amazon постави ограничения при покупките на домашни тестове за Covid-19

Снимка: aboutamazon.com

Лидерът в интернет търговията на дребно Amazon поставя ограничение за покупките на домашни тестови комплекти за Covid-19 на фона на скок в търсенето заради опасения относно бързо разпространяващия се вариант Омикрон, съобщи в сряда бизнес телевизия CNBC.

Според информацията на CNBC на един купувач ще бъде разрешено да закупи максимум 10 от собствените Amazon PCR тестови комплекта, като също така бяха поставени ограничения за покупките на тестови комплекти и от други доставчици. Говорител на компанията Amazon отбеляза, че доставчиците трябва да определят своите лимити за продавани тестове.

Случаите на коронавирус отново се увеличават в САЩ, тъй като силно заразният вариант Омикрон се разпространява бързо и вече се счита за доминиращ вариант на Covid-19 в страната, представляващ 73% от секвенираните случаи. Ръстът доведе до вълна от търсене на тестове преди празниците, тъй като много американци се подготвят да пътуват и да се съберат със семействата си.

Имаше редица съобщения за дълги опашки в местата за Covid тестване, докато рафтовете на някои аптеки с тестове за Covid-19 у дома се опразниха. В отговор на скока Walgreens и CVS Health заявиха във вторник, че ограничават колко тестове за Covid у дома клиентите могат да закупят както в магазина, така и онлайн.


Говорител на Amazon каза пред CNBC, че компанията изпитва недостиг на запаси при някои тестове на Covid поради повишеното търсене. Компанията работи за осигуряване на допълнителна наличност на Covid тестове от своите партньори, която да бъде предоставена за продажба, каза още говорителят.

Междувременно тестовете, налични от други доставчици на платформите на Amazon, също бяха ограничени. Най-продаваният домашен Covid тест, направен от базираната в Калифорния iHealth Labs, беше ограничен до пет теста на човек.

Продавачите и доставчиците на трети страни зависи да определят свои собствени лимити за покупка, каза говорителят на Amazon. Говорителят не отговори на въпроси кога компанията е започнала да изпитва недостиг на тестове.

Недостигът на тестове идва, след като президентът Джо Байдън каза във вторник, че правителството ще закупи 500 милиона тестове за вкъщи, които американците могат да поръчат онлайн безплатно. Доставката на тестовете ще започне следващия месец (януари 2022 г.).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени