Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата определи като "трагедия" намаляващата раждаемост в Италия

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се оплаква в неделя от намаляващата раждаемост в Италия, предупреждавайки, че спадът представлява заплаха за бъдещето на страната, предаде Ройтерс.

Раждаемостта в Италия през миналата година достигна най-ниското си ниво от обединението на нацията през 1861 г., съобщи този месец националната статистическа служба, като числеността спада за 12-та поредна година.

"Демографската зима е истинско притеснение, поне тук, в Италия", каза папата в седмичното си обръщение пред базиликата "Свети Петър".

"Изглежда, че много хора са загубили желанието си да имат деца. Много двойки предпочитат да останат без деца или да имат само едно дете. Това е трагедия, която е в противоречие с нашите семейства, нашата страна и нашите бъдеще", отбеляза римският папа.

Миналата година в Италия имаше 404 892 раждания, съобщи статистическата служба ISTAT, което е с 15 192 по-малко от 2019 г. През 2020 г. имаше 746 146 смъртни случая, като населението на страна намаля до 59,3 милиона.

ISTAT отбеляза, че спадът в раждаемостта е продължил и тази година, като добави, че пандемията от Covid-19 изглежда е фактор, допринасящ за този спад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна