Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FDA на САЩ предупреди, че антигенните Covid тестове могат и да не открият варианта Омикрон

Снимка: БГНЕС

Антигенните тестове за Covid-19 могат да са по-малко способни да открият бързо разпространяващия се вариант на коронавируса - Омикрон, предупреди Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Във вторник (28 декември) FDA актуализира уеб страницата си вирусните мутации на SARS-CoV-2, за да сподели нова информация относно въздействието на коронавирусния вариант Омикрон върху диагностичните антигенни тестове.

Актуализацията включва предварителни резултати от изследване на някои антигенни тестове, използващи проби от пациенти, съдържащи жив вирус.

FDA каза, че ранните данни предполагат, че тестовете за антиген откриват варианта Омикрон, но може да имат намалена чувствителност към този нов вариант на Covid-19.

FDA заяви, че ще продължи да си сътрудничи с програмата RADx на Националните здравни институти (NIH) за по-нататъшна оценка на ефективността на антигенните тестовете, използвайки проби от пациенти с жив вирус.

Американският лекарствен орган също така посочи, че към 29 декември 419 теста и устройства за вземане на проби са разрешени от FDA съгласно разрешенията за спешна употреба (EUA). Те включват 290 молекулярни теста и устройства за събиране на проби, 87 теста за антитела и други имунни реакции и 42 теста за антигени.

Има 67 молекулярни разрешения и едно разрешение за антитела, които могат да се използват с домашно събрани проби.

FDA подчерта, че вирусът SARS-CoV-2 е мутирал с течение на времето, което води до генетични вариации в популацията на циркулиращите вирусни варианти по време на пандемията Covid-19. Лекарственият регулатор на САЩ също така каза, че молекулярните, антигенните и серологичните тестове се влияят от вирусните мутации по различен начин поради присъщите разлики в дизайна на всеки тест.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна