Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ отскок на продажбите на дребно в Германия през ноември

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващ отскок през ноември за пръв път от три месеца насам, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че подновените рестрикции заради новата вълна на коронавирусната пандемия не са довели до ограничаване на потребителските харчове.

Продажбите на дребно скочиха през ноември с 0,6% спрямо октомври, когато се свиха с 0,3% и след спад с цели 1,9% през септември, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 0,5 на сто.

Спрямо ноември 2020 г. продажбите на дребно се понижиха с 2,9% след спад с 2,9% и през октомври и при очаквания за по-солиден спад с 4,9 на сто. Причините за спада в продажбите спрямо същия месец на предходната година вероятно са свързани с недостиг в предлагането (проблем с веригите на доставки) и рязкото покачване на цените на дребно.

В сравнение с месец февруари 2020 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия - продажбите на дребно през ноември 2021 г. обаче нараснаха с 5,9%.

Destatis посочи, че в рамките на изминалата 2021 г. продажбите на дребно в Германия се очаква да нараснат с 0,9% спрямо 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна