Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" се съгласи да повиши петролното производство с 400 хил. барела на ден през февруари

Снимка: Алами/Ройтерс

Организацията на износителките на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известно общо като "ОПЕК +", се споразумяха да се придържат към досегашната си политика и да увеличат петролното производство с 400 хил. барела на ден през месец февруари, заявиха за Ройтерс и ТАСС източници от днешното редното заседание на петролния картел.

13-те членки на ОПЕК и техните 10 съюзници, водени от Русия,  драстично намалиха производството през 2020 г., тъй като коронавирусната пандемия предизвика хаос в петролното търсене.

Миналата година (през април 2021 г.) те обаче решиха да започнат постепенно да възстановят петролните добиви, осъществявайки всеки месец преглед на текущата ситуация на петролните пазари.

Делегатите на днешната среща също така казаха пред репортери, че съответствието със споразумението за производство на "ОПЕК +" е било 117% през ноември (преизпълнения на поетите ангажименти със 17%) и че на страните членки, които са се представили по-слабо, ще бъде разрешено да компенсират липсата на съответствие до юни.

Междувременно Съвместният министерски мониторингов комитет на "ОПЕК +" (JMMC) заяви във вторник, че петролният пазар в момента е "в състояние на баланс" и добави, че се очаква това състояние да премине към "петролен излишък" през първото тримесечие на 2022 година.

Анализаторите на ОПЕК казаха, че силно заразният вариант на коронавируса - Омикрон ще има умерено въздействие върху търсенето и се очаква покачването на цената да продължи през 2022 г.

Следващото заседание на "ОПЕК +" е насрочено за 2-ри февруари, когато ще бъде договорено петролното производство за месец март.

Петролът поскъпва с около 1% в резултат на очаквания изход от днешното заседание на ОПЕК.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март поскъпват с 0,95% към 79,78 долара за барел, след като в понеделник нараснаха с 1,5%.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през февруари нарастват с 1,1% към 77,00 долара за барел след вчерашно повишение с 1,2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна