Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ отлага глобалните си икономически прогнози за 25 януари, за да оцени развитието на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд ще публикува прогнозите си за световната икономика на 25 януари, седмица по-късно от планираното, за да вземе предвид последните развития на пандемията Covid-19, заяви говорител на глобалния кредитор на фона на признаци, че МВФ може да понижи икономическите си оценки, предаде Ройтерс.

"Актуализацията на доклада "Световна икономическа перспектива" (World Economic Outlook) ще бъде представена на 25 януари, за да позволи на нашите екипи да включат най-новите разработки, свързани с коронавирусната пандемията, в новите икономически прогнози“, каза говорителят на МВФ.

През миналия месец говорителят на МВФ Гери Райс посочи пред репортери да очакват актуализацията на 19 януари.

Също през декември управляващият директор Кристалина Георгиева каза на конференцията на Reuters Next, че МВФ е вероятно ще понижи допълнително през януари прогнозите си за глобалния икономически растеж, за да отрази появата на варианта на коронавируса - Омикрон.

В последния си доклад през октомври 2021 г. МВФ прогнозира глобален икономически растеж от 5,9% през 2021 г. и 4,9% през тази година, като същевременно подчерта несигурността, породена от новите варианти на коронавируса.

Ройтерс напомня, че от началото на пандемията през първите месеци на 2020 г. коронавирусът е убил близо 5,8 милиона души по света.

Икономистите очакват МВФ да намали икономическата си прогноза за Съединените щати, най-голямата икономика в света, предвид бързото разпространение на силно заразния вариант Омикрон, както и заради неуспеха на Конгреса да приеме пакета за социални и климатични разходи на американския президента Джо Байдън на стойност 1,2 трилиона долара .

През октомври Фондът вече намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ през 2021 г. до 6% от 7% предишна оценка, позовавайки се на прекъсванията на веригите на доставки и дефицита в трудовия пазар, като същевременно прогнозира нарастване на американската икономика с 5,2% през 2022 г.

Оттогава насам обаче пандемията отново набра сериозна скорост, а разделението в Конгреса на САЩ се задълбочи.

В понеделник Съединените щати поставиха глобален рекорд от почти 1 милион нови коронавирусни инфекции, според данни на Ройтерс, а среднодневните случаи в страната през последната седмица нараснаха до 486 000, като процентът на заразените е по-висок от този във всяка една друга държава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени