Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Volvo отчете ръст на продажбите на електрически автомобили с повече от 60% през 2021 г.

Електрически Volvo XC 40 на международното автомобилно изложение в Банкок, март 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Volvo Car Corporation обяви в сряда, че нейните продажби на електрически превозни средства (EV) са нараснали с 63,9% през 2021 г. в сравнение с предходната година, което подчертава "продължаващата популярност на фирмената гама автомобили с напълно електрически или хибриден задвижващ агрегат".

Автомобилният производител представи и силни резултати за общите продажби, тъй като годишният ръст от 5,6% представлява нов рекорд за фирмата. През 2021 г. компания Volvo продаде общо 698 693 автомобила.

Още през миналия юли компанията отчете рекордни продажби през първата половина на 2021 г., с увеличение от 41% в сравнение със същия период на 2020 г.

Продажбите на Volvo Car Group през декември обаче отбелязаха спад с 18,1%, като продажбите в Европа спаднаха с 15,1%, докато тези в САЩ - с 26,7% в резултат на продължаващия глобален недостиг на компоненти, съобщи в сряда базираният в Швеция автомобилен производител.

Volvo, която е поредната автомобилна компания, засегната силно от ограниченията във веригите на доставки в целия сектор и от недостига на полупроводници, предупреди през ноември, че недостигът на електронни чипове ще продължи и през 2022 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна