Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко нарастване на търговския дефицит на САЩ през ноември след рекорден внос

Търговският дефицит на САЩ се разшири рязко през ноември 2021 г. след силен скок до рекордно ниво на американския внос, показват данни на Министерството на търговията, които предполагат, че търговският баланс ще продължава да влияе негативно на растежа на водещата световна икономика.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се повиши с 19,4% през ноември до 80,2 млрд. долара, доближавайки рекордния в историята дефицит от 81,4 млрд. долара, отчетен през септември 2021 г.

Рязкото разширяване на дефицита беше в резултат на скок на вноса на стоки с 5,1% до рекордни 254,9 млрд. долара вероятно в резултат на намаляването на задръстванията по пристанищата. Обшият внос в САЩ се повиши с 4,6% до 304,4 млрд. долара.

Солидното нарастване на вноса се дължи на промишлени доставки и на материали, като имаше силен ръст и при вноса на потребителски стоки, както и на моторни превозни средства, части и двигатели.

В същото време американският износ на стоки се понижи през ноември с 1,8% до 155,9 млрд. долара, но износът на услуги нарасна, увеличен от пътуванията и транспорта, като общият експорт се повиши с 0,2% до 224,2 милиарда долара.


Основната причина за растящите търговски дефицит на САЩ е, че американската икономика успя да отскочи по-бързо и по-силно от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, отколкото останалите водещи държави по света. Подпомогнати от поредицата големи по размер стимулиращи парични мерки от страна на управляващите във Вашингтон по време на пандемията, американците можеха да си позволят да купуват повече вносни стоки, като в същото време износът от САЩ продължи да изостава.

Търговският дефицит ограничава растежа на БВП на САЩ за пет поредни тримесечия. Въпреки това осредните прогнози са за ускоряване на растежа на БВП през четвъртото тримесечие на 2021г .до 7,4% на годишна база след забавяне на икономическата експанзия до 2,3% през третото тримесечие.

Американската икономика все още расте стабилно и надхвърли нивата от преди Covid пандемията, но е изправена пред ново предизвикателство от нарастващите случаи на Омикрон както в САЩ, така и в други части на света. Новият вариант на коронавируса обаче може отново да наруши световната търговия и да попречи на усилията за изчистване на задръстванията в пристанищата по Западното крайбрежие на САЩ.

Това от своя страна може да доведе до по-нататъшно разширяване на американския търговски дефицит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени