Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 2% заради безредиците в Казахстан и прекъсвания на либийските доставки

Петролът поскъпва с над 2% до най-високи цени нива от средата на ноември 2021 . насам, тъй като търговците са притеснени от ескалиращите безредици в Казахстан и прекъсванията на петролните достави в Либия - две от страните членки на картела "ОПЕК +".

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март нараства в четвъртък с над 2% към 82,50 долара за барел,, а тези на американският лек суров петрол WTI - с близо 3% обратно над нивото от 80 долара за барел за пръв път от средата на ноември 2021 г. И двата типа петролни фючърси се търгуват в най-високи цени нива от седем седмици насам (от 16-17 ноември 2021 г.) и вече поскъпват с над 7% от началото на 2022 г.

За поскъпването на петрола допринася ескалиращото напрежение в Казахстан, където в четвъртък бяха убити десетки протестиращи от полицията, след като властите отговориха на протестите в цялата страна заради покачващите се цени на горивата. В Казахстан са изпратени миротворчески сили на Организацията на договора за колективна сигурност за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на обстановката в страната. В състава на контингента участват подразделения от Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан.

Ситуацията в Казахстан "става все по-напрегната. И това е страна, която в момента произвежда 1,6 милиона барела петрол на ден“, заяви пред агенция MarketWatch Барбара Ламбрехт, стоков анализатор в Commerzbank.

Либия, друг важен член на петролния картел "ОПЕК +", пък заяви в понеделник, че очаква производството да спадне с още 200 000 барела на ден тази седмица, тъй като работниците се опитват да поправят повреден тръбопровод. В комбинация с прекъсвания на петролните находища, добивът в Либия намалява с повече от 500 000 барела на ден.

Поскъпването на петрол е продиктувани и от оповестени в сряда данни на Енергийната информационна администрация на САЩ за намаляване на петролни складови запаси с 2,1 млн. баела до 417,9 млн. барела през седмицата до 31-ви декември 2021 г.

Графика на петрол Брент/долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна