Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 души са убити при нападения в северозападна Нигерия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжени мъже в Нигерия убиха най-малко 200 души при множество нападения тази седмица в северозападния щат Замфара в Нигерия, каза представителка на правителството пред АФП в неделя. „Над 200 души бяха погребани днес заради нападения на бандити. Ние сме много натъжени от това непрестанно нашествие... и също така се тревожим за разселените лица, които бягат със стотици от своите местожителства“, каза говорителката на министъра по хуманитарните въпроси Садия Фарук.

В събота четирима жители в същия щат казаха пред агенция Франс прес, че въоръжени лица, смятани от местните жители за бандити, са убили най-малко 140 души при множество нападения тази седмица. „Погребахме общо 143 души, убити от бандитите при атаките“, каза единият от четиримата източници Баларабе Алхаджи, лидер на общността в едно от засегнатите села в щата Замфара. "Франс прес" уточни тогава, че тази информация не може да се потвърди официално, но сега потвърждението е вече факт, макар да има разлики в числата. Все още не е ясно дали убитите 200 местни жители са част от загиналите 143 души или са нови жертви на бандитските изстъпления.

БГНЕС припомня, че в тази част на страната върлуват както бандити, така и ислямисти от терористичната групировка „Боко харам”, която е свързвана с „Ислямска държава”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна