Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи на инвеститорите в еврозоната през януари

Доверието на инвеститорите относно бъдещото икономическо развитие в еврозоната се подобри слабо през януари от декемврийското дъно благодарение на нарастване на индекса на текущата ситуация при стагнация на бъдещите нагласи, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1163 инвеститори (254 от които са институционални), проведено между 6 и 8 януари 2022 г. , се повиши през първия месец на годината до 14,9 пункта от 13,5 пункта през декември, като достигна най-ниско ниво от април 2021 г. насам.

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, нарасна по-рязко до 16,3 от 13,3 пункта месец по-рано, когато достигна най-ниско ниво от май 2021 г. Това представлява първо подобрение на индекса от четири месеца насам.

Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи обаче се понижи слабо до 13,5 от 13,8 пункта през декември.

Първият икономически индикатор за 2022 г. показва, че инвеститорите не очакват спиране на икономическия импулс в началото на новата година въпреки новият вариант на коронавируса - Омикрон и силно растящият брой на новозаразени.

Напротив, очакванията се стабилизират, а оценката на настоящата ситуация дори се подобрява в световен мащаб.

Sentix индекси на текущата ситуация и на бъдещите очаквания


В същото време "старите проблеми" от 2021 г. продължават да съпътстват началото на новата година - проблемите с веригите на доставки и непроменените високи стойности на инфлацията, които затрудняват компаниите и създават известен спирачен ефект. Следователно очакванията са в застой около нивото от предходния месец, но като цяло инвеститорите въпреки това оценяват икономиката като стабилна.

Спадът на икономическото производство през 2021 г. и настъпилата сега стабилизация потвърждават основният сценарий на Sentix за известна икономическа пауза в основния цикъл. Следователно забавянето в средата на цикъла вероятно ще бъде заменено от подновено икономическо възстановяване.

Въпреки това фундаментално конструктивна перспектива за икономиката през 2022 г. (особено през първата половина на годината) има ахилесова пета: експанзивната подкрепа от страна на централните банки заплашва да приключи по-бързо от очакваното, посочват от Sentix.

Sentix индексът за Германия също нараства през януари до 17,0 от 14,4 пункта в края на 2021 г.

Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация във водещата европейска икономика, отскочи до 19,0 пункта след драматичен спад до 13,8 пункта през декември (най-ниско ниво от април 2021 г.), докато компонентата на Sentix за инвеститорските очаквания стабилизира на декемврийското ниво от 15,0 пункта.

Sentix индексът на Източна Европа нараства през януари до 3,3 от 2,4 пункта, като индексът на текущото състояние се подобрява до -1,0 от -2,5 пункта, а на очакванията - до 7,8 от 7,5 пункта през декември.

Съответният Sentix индекс на САЩ се понижава слабо през януари до 23,3 от 24,2 пункта, като индексът на текущата ситуация намалява до 34 от 34,3 пункта, а този на инвеститорските очаквания в бъдеще - до 13 от 14,5 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна