Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможност за търговия на деривати на български акции на Атинската фондова борса

Снимка: athexgroup.gr

Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса (ATHEX Group) подписаха рамково споразумение за допускане до търговия, клиринг и сетълмент на български деривати, съобщават от БФБ.

Обхватът на споразумението включва въвеждането на фючърси върху избрани акции, търгувани на БФБ, и фючърси върху основния фондов индекс на Българската фондова борса - SOFIX. Плановете са продуктите да се търгуват на пазара на деривати на Атинската фондова борса, а клирингът да бъде предоставен от ATHEXClear в съответствие с изискванията на европейката пазарна регулация EMIR и законодателството на ЕС. Еврото ще бъде валутата както за търговия, така и за клиринг на инструментите.


"Дериватите са липсващото звено в инвестиционната верига на българския капиталов пазар. Инвеститорите могат да ги използват, за да хеджират риска на портфейла или да спекулират върху движението на пазара с потенциално високи нива на доходност. Те са отличен финансов инструмент както за индивидуални, така и за институционални инвеститори", посочи Маню Моравенов, главен изпълнителен директор на БФБ и добави: "Работим интензивно с ATHEX Group за пускането на българските деривати, както е планирано за второто тримесечие на годината".

"Радваме се да приветстваме новите български продукти на пазара на деривати на ATHEX и смятаме, че това е първата стъпка от по-нататъшното сътрудничество с БФБ в полза както на пазарите, така и на участниците“, коментира от своя страна Сократес Лазаридис, главен изпълнителен директор на ATHEX Group.

През следващите месеци екипи от двете борси ще внедрят сложния проект с различни фази свързани с дизайна на продукти и бизнес модела, промоционални и маркетинг дейности, внедряване на инфраструктура, обучения и тестове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна