Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Омикрон ще зарази повече от половината население на Европейския регион до 6-8 седмици

СЗО предупреди Covid-19 да не се третира като грип

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европейския регион
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се повече от половината от европейското население да бъде заразено с варианта на коронавирус - Омикрон през следващите шест до осем седмици, заяви във вторник висшият представител на Световната здравна организация за Европа, предаде Ройтерс.

Европа видя повече от 7 милиона новосъобщени случая на Covid-19 през първата седмица на 2022 г., което е повече от удвояване за период от две седмици, каза на брифинг директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

"50 от 53-те страни в Европа и централна Азия вече съобщават за случаи на Омикрон. Той бързо се превръща в доминиращ вирус в Западна Европа и сега се разпространява на Балканите. При тази скорост Институтът за здравни показатели и оценка (Институт за статистика на общественото здраве, базиран в Сиатъл) прогнозира, че повече от 50% от населението в Европейския регион, който включва и някои западни и централноазиатски държави, ще бъде заразено с Омикрон през следващите 6-8 седмици“, каза Клуге.

Подчертавайки, че данните, събрани през последните седмици, потвърждават високата трансмисивност на този вариант на коронавируса, д-р Ханс Клуге обясни, че предвид "безпрецедентния" мащаб на заразата, започва да се усеща неизбежното увеличаване на броя на хоспитализациите.

"Данните, събрани през последните седмици, потвърждават, че Омикрон е силно предаваем, тъй като мутациите, които има, му позволяват да се закрепва по-лесно към човешките клетки и може да зарази дори тези, които са били преди това заразени с Covid-19 или са били ваксинирани. Позволете ми да повторя, че одобрените в момента ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу тежки заболявания и смърт, включително за варианта Омикрон", каза още д-р Клуге.

Световната здравна организация (СЗО) също така предупреди Covid-19 да не се третира като ендемично заболяване като грип, а не като пандемия, заявявайки, че разпространението на варианта Омикрон все още не се е стабилизирало, съобщава Ройтерс.

Коментарите идва само ден, след като в понеделник премиерът на Испания Педро Санчес каза, че може би е време да се промени начина, по който се проследява еволюцията на Covid-19, за да се използва метод, подобен на този като при грипа, тъй като смъртността от коронавируса е намаляла. Това би означавало третиране на вируса като "ендемична болест", а не като пандемия.

"Все още имаме огромна несигурност и коронавирус, който се развива доста бързо, налагайки нови предизвикателства. Със сигурност не се намираме в момента, в който можем да го наречем ендемичен“, каза старшият служител за спешни случаи на СЗО за Европа Катрин Смолуд на брифинг за пресата.

Според д-р Смолуд Covid-19 "не е никъде близо до превръщането му в ендемичен вирус". Тя добави, че вирусът "може да стане ендемичен с времето" в зависимост от глобалния отговор и процента на ваксинация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна