Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се нуждае от масова имиграция, за да избегне недостига на работна ръка

Германия ще се нуждае от широкомащабна имиграция, за да предотврати сериозният недостиг на работна ръка да подкопае производителността и да застраши успешния енергиен преход, каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Днес имаме 300 000 свободни работни места и очакваме този брой да се повиши до милион или повече", каза той на пресконференция. "Ако не запълним тази разлика, ще имаме реални проблеми с производителността".

Докато подобряването на обучението и гъвкавостта при комбинирането на работа със семейството би помогнало, по-голямата имиграция би била от съществено значение "за инженери, за занаятчии и за лицата, полагащи грижи (болногледачи). Ние трябва да организираме това“, отбеляза Хабек.

Германски икономически институт изчислява, че работната сила в страната ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които ще се пенсионират, отколкото по-млади, които ще навлязат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 милиона. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона през 2021 г. въпреки коронавирусната пандемия.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна имиграция, намаляващата работна сила представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко служители са обременени със задачата да финансират пенсиите на нарастваща маса пенсионери, които се радват на по-голяма продължителност на живот.

Управляващите партии се съгласиха в своите коалиционни преговори да намалят пречките за квалифицирани работници от чужбина и да направят работата отново по-привлекателна с различни мерки, включително вдигане на минималното трудов заплащане в страната до 12 евро на час.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна