Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори прогнозират, че петролът може да поскъпне до 100 долара за барел

Цените на петрола, които се покачиха с 50% през 2021 г., ще се повишат още повече тази година, прогнозират анализаторите, според които липсата на производствен капацитет и ограничените инвестиции в сектора могат да вдигнат цените на суровия петрол към и над 100 долара за барел.

Въпреки че вариантът на коронавирус Омикрон предизвика рязък скок на Covid случаите далеч над пиковете, достигнати миналата година, анализаторите твърдят, че цените на петрола ще бъдат подкрепени от нежеланието на много правителства да възстановят строгите противоепидемични ограничения, които засегнаха сериозно световната икономика, когато пандемията се засили през 2020 година.

В сряда мартенските фючърси на петрола сорт Брент се търгува около 84 долара за барел, достигайки двумесечен ценови връх. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поскъпнаха непосредствено под нивото от 82 долара за барел за пръв път от 11 ноември 2021 г.

"Ако приемем, че Китай не претърпи рязко икономическо забавяне, че всъщност Омикрон се окаже началото на края на пандемията и че способността на формата "ОПЕК +" да повишава производството е очевидно ограничена, не виждам причина петролът Брент да не може да поскъпне към $100 за барел през първото тримесечие, а вероятно и по-рано“, прогнозира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA, съобщава Ройтерс.

Графика на петрола Брент/долар


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия - група, известна като "ОПЕК +", постепенно облекчават съкращенията на производството, въведени при срива на петролното търсенето през 2020 г. Въпреки това, много по-малки производители не могат да увеличат предлагането, а други са предпазливи да изпомпват твърде много петрол в случай на подновяване на рестриктивните мерки заради Covid-19.

"Не искаме да виждаме 100 долара за барел. Светът не е готов за това“, каза от своя страна министърът на петрола на Оман Мохамед Ал Румхи, цитиран от агенция Блумбърг.

Американската банка Morgan Stanley пък прогнозира, че петролът Брент ще достигне 90 долара за барел през третото тримесечие на тази година.

С перспективата за изчерпване на запасите от суров петрол и ниския свободен капацитет до втората половина на 2022 г., както и с оглед на ограничените инвестиции в нефтения и газовия сектор, пазарът ще има малък предпазен марж, посочи банката.

Междувременно британската банка Standard Chartered повиши прогнозата си за петрола Брент за 2022 г. с 8 долара до 75 долара за барел и прогнозата си за 2023 г. със 17 долара до 77 долара за барел.

Анализаторите на JP Morgan също очакват цените на петрола да нараснат до 90 долара до края на годината.

Настоящата сила на търсенето действа като краткосрочен попътен вятър за растящите цени на петрола, които се оказват до голяма степен "имунизиран" от нарастващите коронавирусни инфекции по света, каза голямата американска банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна