Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обеща да укроти турската инфлация въпреки растящия скептицизъм

2
Снимка: Ройтерс

Президентът Реджеп Ердоган обеща в сряда да укроти растящата инфлация в Турция, която достигна през миналия месец цели 36%, но редица икономисти прогнозират, че тя може да се повиши доста повече, създавайки по-голям натиск върху и без това обезценяващата се местна валута.

Турската лира поевтиня с около 44% през 2021 г. - най-лошото й представяне през близо 20-годипното управление на Ердоган.

През днешната търговия тя стабилизира около 13,7975 лира за един долар. Благодарение отчасти на скъпите държавни интервенции на валутния пазар и на правителствените мерки, които помогнаха за успокояване на валутната криза миналия месец, лирата успява да се задържи от миналия четвъртък насам в диапазона 13,7-13,94, след като тя падна до рекордно ниско ниво от 18,4 спрямо долара в края на декември 2021 г.

Изказвайки се в сряда в парламента, Ердоган каза, че Турция защитава икономиката си от това, което той определи като атаки, като управляващите са взели под контрол "чужди финансови инструменти, които могат да нарушат финансовата система".

Реджеп Ердоган

"Нарастващата инфлация не е в съответствие с реалностите в нашата страна“, каза Ердоган и добави, че мерките на правителството скоро ще смекчат тежестта на "несправедливото" повишаване на цените.

Под натиска на Ердоган, който се стреми към по-висок икономически растеж чрез увеличаване на производството и износа, Турската централна банка намали лихвения си процент с 500 базисни пункта до 14% от септември насам. Следващото заседание на централната банка е насрочено за 20 януари.

Американската банка Goldman Sachs прогнозира годишната инфлация да надхвърли 40% през януари, след което може да надхвърли дори 50% и да остане много висока до края на годината, когато базовите ефекти ще я намалят до около 33 на сто.

"Дълбоко отрицателните реални лихвени проценти и високото ниво на растеж на заемите вероятно ще поддържат инфлацията повишена и ще продължат да оказват натиск върху турската лира", отбеляза GS.

Въпреки неотдавнашната нестабилност на пазара, икономиката на Турция се очаква да нарасне с огромните 9,5% през 2021 г., прогнозира Световната банка в последния си доклад за глобалните икономически перспективи. Но банката също така прогнозира, че растежът ще се забави до 2,0% през тази година и до 3,0% през 2023 г. В предишния си доклад от миналия юни Световната банка прогнозира ръст на БВП на Турция от 5% през 2021 г. и с 4,5% през 2022 г. и през 2023 г.

Goldman Sachs заяви, че очаква турските власти да опитат "повече административни и регулаторни мерки" за ограничаване на инфлацията, преди да направят евентуален обрат в паричната политика.

Графика долар/турска лира


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна