Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската "Нафтогаз": Западът трябва да санкционира "Северен поток 2"

Германия: Не трябва да въвличаме "Северен поток 2" в конфликта с Русия

Газопровод "Северен поток 2"
Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на украинската най-голяма петролна и газова компания "Нафтогаз" - Юрий Витренко призова в четвъртък, че е необходимо да газопроводът "Северен поток 2" трябва да се въведе сред главните приоритети в преговорите между НАТО и Русия и трябва да се наложат повече санакции за газопровода, за да се спре руската намеса.


"Наистина е трудно да се разбере как това може да бъде незабелязано или не носи последствия? Това е нещо, което трябва да бъде на първо място, така че първо трябва да санкционира "Северен поток 2". Те трябва да покажат отново твърдата си позиция към Путин...Аз обаче не казвам, че "Северен поток 2" е единственото нещо, което трябва да бъде на дневен ред, но трябва да бъде на първо място, за да покаже, че Западът е сериозен", заяви Витренко пред бизнес телевизия CNBC.

Изказването му идва след заседанието на Съвета НАТО-Русия в сряда, на което НАТО призова за деескалация на ситуацията, като каза, че съществува "реален риск" от нов конфликт в Европа.

Междувременно германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт предупреди в четвъртък да не се прави връзка между газопровода "Северен поток 2", предназначен да транспортира природен газ от Русия до Германия, и различията с Москва относно Украйна.

"Не трябва да въвличаме "Северен поток 2" в този конфликт", каза Ламбрехт пред германския телевизионния оператор Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB).

"Трябва да разрешим този конфликт и трябва да го разрешим чрез преговори – това е възможността, която имаме в момента, и трябва да я използваме, вместо да правим връзка към проекти, които не са свързани с този конфликт".

Жозеп Борел

Съдбата на газопровода "Северен поток 2" е свързана с всеки потенциален конфликт с Русия за Украйна, заяви в четвъртък върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

"Със сигурност функционирането на тази инфраструктура ще зависи и от развитието на събитията в Украйна и отношението на Русия“, каза той пред репортери след среща на министрите на отбраната на Европейския съюз в Брест.

"Не можете да си представите, че от една страна мислим да наложим санкции на Русия, за всеки случай, а от друга - да отворим инфраструктурата. Това със сигурност е свързано с военната ситуация в Украйна, това е очевидно", подчерта Борел.

Ако обаче Русия деескалира напрежението, решението за отваряне на газопровода между Русия и Германия ще бъде в ръцете на германски и европейски регулатори, добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна